Ugrás a tartalomra

Az első két hét az Aquaris E4.5 Ubuntu kiadásával

Miért Ubuntu Phone?

A hétköznapi hivatásom is magán hordozza az úttörő vonást, így vonzott az is, hogy az Ubuntu telefonjára váltsak, amint megjelenik. Az Ubuntu lett az elsődleges és egyetlen telefonom, élesben használom. Az sem volt véletlen, hogy amikor megjelent az első Firefox OS-es telefon Magyarországon, a feleségemnek ilyet szereztem be. A csiszolatlanságot megszoktam és örömmel tölt el, ha hozzájárulhatok valaminek a fejlődéséhez, amit szeretek.

Már évek óta egyáltalán nem egy geek jellegű állást töltök be, de évekkel ezelőtt webfelület-programozóként kezdtem dolgozni. Az egyszerű, könnyen használható és szerethető felhasználói felületek megvalósítása volt a szívügyem. Megmozgatták a fantáziámat az érkező hírek az Ubuntu-s telefonról és az egységes, adaptív felületről, mely egyszerre alkalmas a munkaállomás, a táblagép, a telefon a TV kezelésére. Ha még ma is fejlesztő lennék, ezen, vagy egy hasonló projekten, szívesen dolgoznék. Letöltöttem az emulátort és megnéztem magamnak a felületet. Biztató volt. Szeretem mindazt, ami szép.

Meg kell vallanom, hogy a motorháztér alatti fejlesztések nem nagyon érdekelnek. Hogy Mir vagy Wayland, ezek engem nem hoznak lázba és nem is az én kompetenciám. Persze azt tapasztalom a saját laptopomon, hogy az Ubuntu lehetne stabilabb, és gyorsabb az Unity jelenlegi megvalósítása. De ez összességében nem tántorított el a projekttől.

Végül természetes számomra, ha van használható szintű szabad alternatíva, akkor nem a zártat használom.

Továbbá az is fontos volt a számomra, hogy frissítéseket kapjak: Az Androidnál bennragadtam a régiben, egyszer frissült a rendszer, többre nem méltattak. A FirefoxOS-nél is csalódottan élem meg, hogy hiába készül friss rendszer, a operátor vagy a készülék gyártója nem érdekelt a frissítésben. Azt reméltem, hogy az Ubuntunál ez nem így lesz.

Beszerzés

A telefon beszerzése nem ment olyan könnyen, mint reméltem. Az első villámeladáson mire fizetésig eljutottam, már elfogyott. A bosszankodáson túltéve magam a második nekifutásra már sikerrel jártam: február 19-én sikerült rendelni egyet: 169 € listaárra + 10 € szállítási költséget számoltak. A DHL-es futár március 24-én csöngetett be a csomaggal.

Első élmények

Gyorsan túljutottam a micro-SIM átalakításon és kicsomagoltam. A dobozban német és spanyol nyelvű leírások fogadtak, de sebaj. A csomagolással és a kivitellel elégedett voltam. A telefon sokkal kecsesebb, mint a régi Samsungom, igaz egyből elcsúfítottam egy gumikerettel, mert a kicsi lányaim szeretik rágcsálni és földhöz verni itthon a dolgokat.

A beüzemelés simán ment, egy MiscroSD kártyával egyből megajándékoztam a gépet. WIFI-re csatlakozott, a Gmail-es címtárat egyből lehúzta és már tudtam is telefonálni. Az első indításkor a gép bemutatja az alapvető gesztusokat, így könnyen el tudtam tájékozódni.

Első körbenézés alkalmával láttam, hogy van egy halom frissíthető szoftver, ezeket fel is raktam. A rendszer is Ubuntu 14.10 r16-ról r20-ra frissült egyből. Megijedtem, amikor a frissítés után a kezdőképernyőn zárolást követően az óra nem frissült és ébreszteni is elfelejtett a masina, de egy újraindítás után ez a funkció már működött.

Vas

Magáról a készülékről már van részletes beszámoló, erre most nem térek ki bőven.

Az meglepett, hogy a SIM- és a MicroSD kártyát egy kis helyes pöcökkel kell be- ill. kivenni. Mi lesz, ha elveszítem? Két SIM kártyát nem raktam bele, erről nem tudok beszámolni.

A teljesítménnyel szerintem nincs probléma. A felület jól reagál minden gesztusra, nem tapasztaltam lassúságot. Ezzel elégedett vagyok, megváltás a régi Android után. Néha a bekapcsoló gombra lassan reagál, ilyenkor reflexből még egyszer megnyomom, erre pedig amint magához tér, egyből lekapcsol. Remélem, hogy lesz még ebben fejlődés.

Azt én is megerősítsem, hogy az aksi gyorsan ürül. Átlagosan 2 naponta töltöm úgy, hogy 1 SIM üzemel, WIFI állandóan be van kapcsolva, a Bluetooth és GPS pedig kikapcsolva. Ha sokat beszélek, este töltőn végzi.

A fényképek minőségével elégedett vagyok nappali és éjszakai módban is. Viszont ha villan a vaku és közelit fényképezek (kb. 1m), akkor csak egy nagy fehérséget kapok. Ennek nem így kellene lennie.

Szoftver

Ami jó

Lencsék és gesztusok • Teljesen jó és könnyen kezelhető a felület. Igazán nekem ez a legnagyobb érték az Ubuntu-ban. Végre nem csak ikonsor és abból indítható appok és widgetek! Az alapból fenn lévő lencsék elég végiggondoltak, tetszenek, sok beállítást megengednek és mindenki a saját preferenciái szerint alakíthatja őket. Egyszerű, szép, könnyen kezelhető, saját szájíz szerint alakítható, megjegyezhető felépítésű. Kitűnő!

A 10 éves lányom amikor először kézbe vette meglepődött. Androidot és Firefox OS-t látott eddig. Kérdezte, hogyan működik. Megmutattam. Negyed óra lapozgatás után megszólalt: „Apa, ez egyszerű!”. Én is így gondolom.

Rendszerbeállítások • Egyszerű, ennek örülök. Nem szeretem az átláthatatlan rengeteget. Alapos tervezést látok benne.

Indikátorok • Ezt is szeretem. Logikus, egyszerű, amit fönn van, arra tényleg szükség van. Egyszerűen csak használható. Talán egy icipicivel lehetnének az inaktívak világosabbak.

Frissítések • Ebben a két hétben is jöttek összetevői frissítések, rendszerfrissítés még nem volt a kezdeti óta. Nem tudom milyen gyakran várhatóak, de úgy tudom lesznek!

Ubuntu áruház • Valóban nincs fönn rengetek alkalmazás és lencse, de amiket kerestem, azokat találtam: Biblia, Dokumentummegjelenítő, Help, Fájlkezelő, lámpa, VLC Control. Egy igazi navigációs alkalmazás hiányzik még számomra az alkalmazásboltból és egy gitár hangoló.

Ami még fejleszthető

Bluetooth • A gép a két hét alatt csak egyszer indult újra váratlanul, amikor a Bluetooth-szal babrálta. És ráadásul küldeni sem sikerült semmit vele, de lehet, hogy csak én voltam béna hozzá.

Felület • Van, amit nem találok. Pl. a híváselutasítás szövegeit nem tudom hol lehetne módosítani. Feltettem a Help alkalmazást és végigolvasva azért találtam teljesen ismeretlen funkciókat és gesztusokat. Ezekre magamtól nem jöttem volna rá.

Címjegyzék • A Gmail-es címjegyzékből nem importálta be azokat, amelyekhez becenév volt beállítva. Ez elég zavaró volt mindaddig, amíg rá nem jöttem, hogy melyeket nem tudja importálni.

Tárcsázó • Az lehetne gyorsabb, ahogy a névjegyekből a telefonszámot érintve megnyílik a tárcsázó. Továbbá szerintem teljesen felesleges itt az, hogy még egyszer érintem meg a tárcsázás gombot. Ez sokszor megzavart.

Hívásfogás • Ez a felület kissé sutára sikeredett és olyan magasan van a képernyőn, hogy egy hüvelykujjal nem is tudom elérni, ezért sokszor két kéz kell hozzá. Szerintem ennél sokkal jobb is lehetne.

Ma lencse • Zavaró hiba, hogy a Kedvenc kapcsolatokban és a Legutóbbi hívásokban megjelenő névjegyekben a Hívás gomb fixen sorrendben az első telefonszámot hívja és nem ezt lehet módosítani.

HERE Maps • Ez az app nagy csalódást okozott. Az app megegyezik azzal, amit a Firefox OS-ben is ismertem. Első észrevétel, hogy nem lehet alternatív útvonalat kerestetni vele. Másodszor pedig azt tapasztaltam, hogy elveszti a GPS-szel a kapcsolatot, ha a képernyő elsötétül (csak GPS bekapcs-kikapcs után tud újra pozicionálni), valamint néha teljesen máshova tájolja be magát, mint ahova kellene. Nem tudom, hogy az app, vagy a GPS modul a ludas ezért, de gyakorlatilag használhatatlan az egész. További bosszantó hiányosság, hogy az app nem függeszti fel a képernyőzárolást.

Feladatok • Egyszerű alkalmazás, kézre álló. Sajnos nem tud semmivel szinkronizálni.

Vélemény

Amint vártam, azt hozta az Aquaris E4.5 Ubuntu kiadása. A meglévő funkciókon van még mit csiszolni, a rendszert is lehet még fejleszteni. De nem vártam, hogy egyből jobb és jobban ellátott legyen, mint a konkurensek. Mindennapi használatra már alkalmas. Nekem a felület koncepciója nagyon tetszik: könnyen használható és a felépítése, eszközei sokkal jobb mindennél, amit eddig kezeltem vagy láttam mobiltelefonok terén.

Nem gondolom, hogy jelenleg mindenkinek való ez a telefon, de azoknak merem ajánlani, akik hozzám hasonló gondolkodásúak.

Hozzászólás

Biró Anett (nem ellenőrzött) 2015. 09. 09., sze – 12:37

Ilyen típusú telefon szerelése szervízelése hol lehetséges?

Köszönöm

Biró Anett

Gellért 2015. 09. 26., szo – 07:59

Válasz Biró Anett (nem ellenőrzött) üzenetére

Kedves Anett! Mi a gond?

Magyarországon én még nem láttam olyan céget, ahol vásárolni lehetne. Nem ismerik.

De ha nem szoftveres a gond, hanem magával a készülékkel van gond, akkor bármelyik GSM szervizbe be lehet vinni. A masinából van Androidos változat is, szóval nincs benne semmi különleges.

Szoftveres gond esetén az ubuntu.hu-n érdemes körül nézni. Valaki biztos tud segíteni. Talán én is.

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.