Ugrás a tartalomra

Inkscape 1.0

Megjelent az Inkscape 1.0. Nem vagyok grafikus, de az iskolának ezzel készítem a rajzait és szeretem használni. Talán 2008 környékén használtam először és ma már természetszerűleg indítom, ha rajzolni szeretnék, plakátot, vagy reklámcsíkot készítek. Mivel szabad szoftverekkel dolgozom, igyekszem mindig valamit bele is tenni és az elmúlt évben az Inkscape-et választottam, hogy elősegítsem az 1.0-s kiadást.

Mit csináltam benne?

 • Fordítottam. Jó leckék voltak az angoltanuláshoz:
 • Teszteket készítettem a parancssori felülethez, pl. ilyeneket. Ebbe úgy keveredtem bele, hogy a man oldal tartalmát kaptam feladatul ellenőrizni és az 1.0 előtt egy csomó módosítás történt a parancssori exportálás területén és ahhoz, hogy ezt le lehessen dokumentálni, le kellett tesztelni előbb. És hát kiderült, hogy van itt számos probléma még, ezért Patrick Storz írt egy keretrendszert én meg toltam föl bele a teszteket és a hibajelentéseket.
 • A dokumentációs projektben – a fordításokon túl – egy csomó fejlesztést tettem bele, ezeket felsorolni sem tudom (129 commitom van, a 4. legnagyobb hozzájáruló lettem), csak ami egyből eszembe jut:
  • Érvényessé tettem a DocBook fájlokat (ismertetők, billentyűzetreferencia). Sablont készítettem a következő ismertetőknek.
  • Újraformáltam a HTML nézetüket: CSS, gombok kiemelése, egérmozdulat rajzai, maga az XSLT, amivel készül. Lecseréltem az Inkscape weboldalon is az illusztrációk PNG képeit az eredeti SVG képek beágyazására. Kipreparáltam az összes SVG illusztrációt, hogy jól, helyes méretben jelenjenek meg a weboldalon.
  • Újraformáltam az SVG nézetüket (amit az Inkscape Súgó menüpontból lehet elérni): sokat egyszerűsítettem az XSLT-n, újraformáltam a tömbös elemek szedési módszerét, a szerzőket és a fordítókat feltüntettem, a fejléc és a lábléc grafikát lecseréltem (egy nem nyert kezdőképernyős pályaműre).
  • A mant tartalmilag is fejlesztettem, szövegeztem, ellenőriztem minden egyes kapcsolót.
 • És előadást tartottam az újdonságokról a Szegedi Szabad Szoftver konferencián.

Amikor elkezdtem, csak azért fogtam bele, hogy a fordítást olyan szintre hozzam, mint előtte a Scribus-ban, de aztán megtetszett a Gitlab, a közösség és egy nagyon jó és szigorú mentorra találtam Patrick Storzban, aki kihozta belőlem azt is, ami nem volt bennem 😁 és tanulni kellett hozzá. Köszönet érte!

 

Címkék

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.