Friss hozzászólások

 • Válasz: Bubnó Tamás: egyházzenei idegengyűlölet?   1 év 5 hónap óta

  Kedves Hozzászólók!

  A téma, a probléma aktuális.

  Azt gondolom, nem az a kérdés, hogy gitárral lehet-e igényes, művészi zenét létrehozni - persze, hogy lehet. De ez nem lehet elegendő indok ahhoz, hogy önhatalmúlag - minden vonatkozó liturgikus előírást felrúgva - bárki is beengedje/behozza azt a szent liturgiára, és ott elkezdjen protestáns jellegű, zeneileg bugyuta, szövegileg hibás és igénytelen dalokat énekelni.

  Az orgonának is megvolt a maga útja, amíg liturgikus hangszerré vált, de talán a hangszer adottságai okán nem véletlen, hogy arra messzemenően alkalmasnak is bizonyult.

  Az orgona, a népénekek, a polifónia, és főként és elsősorban a gregorián az Egyház hivatalos liturgikus zenéje. Ez az, ami teljesíti a szent zene iránti, pápák által is már rögzített kritériumokat.

  A liturgia már befutott egy kétezer éves fejlődéstörténetet, és vannak mára kiforrott, és nem véletlenül kiforrott rendszabályok, elvek, normák. Ma ezek képezik az alapot minden új egyházzenéhez.

  A liturgikus hagyomány is a Szentlélek műve, amit nem lehet sutba dobni. (Mint ahogy azok teszik, akik profán zenét hoznak be, önkényesen kicserélik az ordináriumot és a propriumot dalocskákra stb.) Ezt a Trienti Zsinat is kihirdette a protestáns tévtanokkal szemben!

  Ha a gitárnak bármiféle sansza is lehet templomban, annak bizonyítására biztosan nem az a mód, hogy a pap (minden vonatkozó liturgikus előírást önkényesen felrúgva!) átadja ilyen-olyan "kiscsopiknak" a liturgiát, hogy énekelgethessék a bugyuta, helyenként eretnek sárgakönyves dalocskáikat.

  A liturgikus zene nemcsak ÁHÍTATOT kell, hogy keltsen, de ne feledjük el fő funkcióját: szerves része a liturgiának. Nem valami plusz, hanem a része neki, az ordinárium, a proprium, a graduále stb. nem valami szép "betétek". Hát ezért tilos minden önkényes cserélgetés és játszadozás ezekkel a tételekkel.

  Fontos az is, hogy a liturgikus zene a közösséget is összekapcsolja. Tragédiának tartom, hogy a mai katolikus iskolákban a gitáros dalokon felnevelt ifjúság nemhogy a gregoriánt nem ismerte meg és sajátította el (ez egy modernista intézményben "alap"), de még a legalapvetőbb népénekkincset sem. Eredmény: kikerülnek 18 évesen, és a nevelésnek hála, csak a lelki-zenei fejlődést tekintve infantilis "kiscsopikban" találnak otthonra, ahol 30-40 évesen is a sárgakönyvnél tartanak. De egy közönséges vasárnapi misén már a legalapvetőbb énekeket sem ismerik.

  Ez a félrenevelés nagyon súlyos merénylet a katolikus ifjúság ellen.

  Ha valaki új liturgikus zenét javasol, azt előbb vezettesse át a szükséges szűrőkön: szövegileg, zeneileg legyen megfelelő, minden téren.

  Nézetem szerint itt van az igazi tragédia. Mert jelenleg éppen a hierarchia az, amely borzasztóan nyeglén bánik a - papok zöme által alig-alig ismert - liturgikus előírásokkal, mert persze azok teológiai, lelkipásztori okait sem ismerik. A mai modernista szellemiségben a papok, a püspökök, a bíborosok, de újabban maga a pápa is vindikálja magának a jogot, hogy "felülbíráljon" rubrikákat. Ilyen viszonyok között nem a csillogószemű, naiv gitáros neofita a hibás, amikor énekli a 86-ost a sárga könyvből, hanem az a pap, aki a hittan és a liturgia alapjaira sem tanította meg a katekumenjét, és aki a fő feladatát, a liturgia méltó végzését hányavetien "kiosztja" bárkinek.

  A gregorián kellene, hogy legyen az alap. Ehhez képest a legritkább, hogy bárhol is gregorián szólaljon meg. Ez baj.

  A legfontosabb végső soron mindig a LELKÜLET. A legszentebb zenét is lehet lelketlenül, üresen, visszatetszően végezni, de bugyuta dalocskákat is lehet őszinte hittel énekelni. Ez tény. DE mi katolikusok nem eshetünk abba a tévedésbe, hogy a formát és a tartalmat különválasszuk. A kettő ugyanis feltételezi egymást. Érvényes ez zeneileg és egyházfegyelmileg is. A gregorián miséhez (és ez a hagyományos latin liturgia!) gregorián zene való. Másrészt valóban tiszta szívvel csak úgy szolgálhatjuk az Egyházat, ha teljes mértékben tiszteljük annak a hagyományát és az előírásait is.

  Nem a protestantizálódás, hanem a katolikus hitben és lelkületben való elmélyülés, a HÁROMSZOR SZENT előtt való beborulás, a Mennyei Liturgiába való bekapcsolódás, a szent áhítat az, ami a lelkünk javát szolgálja.

  De ahhoz, hogy a gitár liturgikus hangszer lehessen, elfogadhatóvá váljon a liturgián

  hanem azt a szintet az egyházi közösségekben használni kívánjuk, akkor

 • Válasz: Lehel baba   1 év 11 hónap óta

  Nagyon édes Baba! Áldja meg az Úr, és adjon Neki nagyon jó egészséget! Sok szeretettel: Vinczen Józsefné

 • Válasz: Karizma, szolgálat, tehetség   2 év 4 hét óta

  Üdvözöllek Bubu!
  Érdeklődöm, hogy sikerült összeírnod a fenn említetteket?
  Az érdeklődésem oka komplex: mint pedagógus egy tehetségazonosító és -fejlesztő intézkedési tervet írok szakdolgozatként, és mint római katolikus keresztény ember nem mehetek el a karizmák mellett, amelyek ott szunnyadnak a rám bízott tanulókban és kollégákban és nagy felelősségem van a jövőképük, identitásuk kialakulásában, hogy felismerjék. Szerintem a te elkészült tanulmányod sokat segíthet ebben.
  Várom válaszod!
  Bátyi Sándor

 • Válasz: Lehel születése   2 év 4 hónap óta

  Sok boldogságot az új kis emberkének!! Az Úr áldja meg egész életét!

  Testvéri üdvözlettel: Csilla

 • Válasz: Lehel születése   2 év 4 hónap óta

  Sok -sok szeretettel gratulálok nektek az új élet adásához ! Lehelen pedig legyen az Úr áldása örökké!
  Amo

 • Válasz: Bubnó Tamás: egyházzenei idegengyűlölet?   4 év 6 hónap óta

  Alapvetően számomra az egyházzene csak is egyoldalról megközelíthető művészeti ág, ez pedig az, hogy Isten kegyelmi ajándékait közvetítse a hívők felé. Legyen szó gitáros zenéről, hagyományos egyházzenéről ha a fenti nincs meg benne, semmit sem ér. Számomra az egyházzene hivatás, ezért sem szeretek érvelni ellene, vagy mellette, és ha jobban belegondolunk mi számít? Szerény meglátásom szerint az, közvetít e kegyelmet a hívőnek, vagy nem. Felesleges belemenni vitákba, ellene- és melletteszóló érveket találunk biztosan. Ha egy adott közösségben a gitáros zene nyitja meg a kegyelmi csatornát hát tegye, ha egy másikban a magas színvonalú egyházzene, nyílván azt is csinálni kell! Az, hogy egy művészeti ág kiben mit indít, vagy nem indít meg, kár róla vitatkozni. Abban is van ugyanakkor igazság, hogy valószínűleg a kegyelmi áradásnak lehet gátja egy hamis hang, vagy egy nem oda illő akkord, hát mit tegyünk, ez a zene alaptermészetéből fakad, tehát át kell gondolni, hogyan lépek oda az oltárhoz szolgálni! A zene mindig is társadalmi osztályokhoz kapcsolódó művészet volt, ezen nincs mit átgondolni. Könnyűzene és komolyzene mindig is volt. 

 • Válasz: Az első két hét az Aquaris E4.5 Ubuntu kiadásával   4 év 6 hónap óta

  Kedves Anett! Mi a gond?

  Magyarországon én még nem láttam olyan céget, ahol vásárolni lehetne. Nem ismerik.

  De ha nem szoftveres a gond, hanem magával a készülékkel van gond, akkor bármelyik GSM szervizbe be lehet vinni. A masinából van Androidos változat is, szóval nincs benne semmi különleges.

  Szoftveres gond esetén az ubuntu.hu-n érdemes körül nézni. Valaki biztos tud segíteni. Talán én is.

 • Válasz: Az első két hét az Aquaris E4.5 Ubuntu kiadásával   4 év 7 hónap óta

  <p>Ilyen típusú telefon szerelése szervízelése hol lehetséges?</p><p>Köszönöm</p><p>Biró Anett</p>

 • Válasz: Mi a szüzesség?   5 év 11 hónap óta

  Köszönöm a választ! :)

  Véletlen találtam vissza ma ide, örülök, hogy így alakult.

 • Válasz: Keresztényüldözés a Mozillánál?   6 év 1 nap óta

  Nagyon is egyetértek! Sajnos nehéz elképzelni, hogy a helyzet javulni fog :( Amikor ezeket a híreket olvastam, elgondolkodtam hogy tiltakozásképp leszokom a FF használatáról. De hát mi mást lehetne helyette? A G böngészőjében nem bízom, és meleglobbi témában ott sem jobb a helyzet.