Ugrás a tartalomra

Mákos baklava

Hozzávalók

Tészta:

  • 3 csomag 150 gm-os rétestészta

Massza:

  • 5 tojás
  • 1 db nagy kiszerelésű natúr joghurt
  • ½ joghurtos pohár olaj
  • ½ joghurtos pohár cukor
  • 1 sütőpor

Töltelék:

  • ½ kg darált, ízlés szerint cukrozott mák (más ízesítésű baklava is készíthető dióval, meggyel, almával)

Szirup:

  • 2,5 dl víz
  • 12 dkg cukor

Elkészítés

A tojást, a joghurtot, a cukrot és a sütőport összekeverjük egy edényben mely egy sűrű, de folyékony masszává áll össze.

Egy magas szélű tepsibe – mely mérete kb. megegyezik a tészta méretével – rétegezzük a tésztát és a mákot: 2–3 tészta + massza + 2–3 tészta, mák és így tovább. A tetejére massza kerüljön. Az összeállított baklavát azonnal felvágjuk: négyzethálósan, majd átlósan is, hogy háromszögeket kapjunk. Néhány órára pihenni hagyjuk, hogy felpuhuljon a tésztája.

180 fokon kb. 35–40 percig sütjük a baklavát alsó és felső sütéssel. Közben szirupot készítünk a negyed liter vízből és a 12 dkg cukorból. Sütés után közvetlenül még melegen forró sziruppal öntjük le a baklavát.

Kihűlve tálalható.

(Az eredeti baklava ennél sokkal édesebb, ízlés szerint a cukor mennyisége változtatható benne.)

Címkék

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.