Ugrás a tartalomra

Syno, NFS, CIFS, VPN kalandok

A napokban nekiálltam rendbe tenni a hálózatot, amin dolgozom. Van egy Synology szerver az irodában, egy itthon, a saját gép... szóval. Most VPN-en keresztül csatlakozom az irodai hálózatra és CIFS-en keresztül érem el a Syno-n a megosztást (mint a benntiek). Az itthoni megosztás is CIFS.

Próbálkoztam NFS megosztással, de előbb a tűzfal fogott ki rajtam (ez megoldódik a VPN-nel), de nem tudtam mit kezdeni a felhasználók párosításával. A problémám az volt, hogy ha létrehozok egy fájl, akkor nem a rendes felhasználói jogosultságokkal jön létre.

Ezek voltak a segítségemre:

Frissítés: Tovább játszottam vele. Amire rájöttem: Az NFS csatlakozás nagyon szép lenne, de az felhasználók azonosítóinak lekezelése nem fog működni. Egy leírást sem találtam róla. Az a megoldás, hogy állítsa be az ember manuálisan az azonosítókat. Ez rendbe is lenne, ha nem használnék egyből 2 Syno szervert. Érdekes, de a LibreOffice összeomlás nem jelentkezett.

Az SSH és FTP csatlakozás jó, de ezek is a LibreOffice miatt nem használhatók. Hggggrrrr LO! Az FTP-vel a LO nem tud UTF-8-as kódlappal menteni. Az SSH-val pedig nem megy fájlmegnyitás. Mindkettőt ki lehet küszöböni, hogy ha a LibreOffice saját fájlmegnyitó és mentő párbeszédablakait használjuk (Eszközök>Beállítások>LibreOffice>Általános>Libreoffice-párbszédablakok használata). Csakhogy az automatikus megnyitás (katt a fájlon) ekkor sem működik. Meg ez az egész párbeszédpanel sem tetszett soha.

Szóval marad a CIFS, minden más kapcsolódási módot lezárok. A tűzfalon keresztüli megnyitást meg VPN-nel oldom meg, az sima ügy a Syno szerveren. Nagyon stabilan működik.

Címkék

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.