Ugrás a tartalomra

Webes technológiák 2006-ig

Nem egész öt évnyi fejlesztés után, 2006 elején visszatértem eredeti hivatásomhoz, a webfejlesztés számomra újra csak hobbi. Nem tervezem webes témában kutatni, publikálni, kódot írni. Visszavonultam. Minden eddigi jelentősebb munkám elérhető erről az oldalról kiindulva. Sok sikert minden lelkes fejlesztőnek! Legyetek jobbak, mint én voltam.

ProForm

A ProForm (Professzionális Felhasználói felületek) projekt fejlesztőjeként öröm számomra, hogy munkám GPL licenc alatt elérhető a projekt hivatalos oldalán.

A ProForm a webalkalmazások felületének kialakításával kapcsolatos tapasztalataim összegzése. Bővebben, példákkal illusztrálva lásd az előbbi linken. A 2006-os Web Konferencián előadást tartottam róla „Felhasználóbarát űrlapok” címen.

HTC-k

Az Internet Explorer 7 előtti érában – amikor úgy tűnt a Microsoft még sokáig fog ülni babérjain – végső kétségbeesésünkben többen kiegészítők fejlesztésére adtuk fejünket. Ezek már ideje múltak, de álljanak itt webfejlesztés kultúrtörténeti emlékként, és okulásként a monopóliumokról.

Mint az ismeretes, az IE eléggé hadilábon áll a webes szabványok támogatásában, noha azok kialakításában részt vesz a gyártó cége. De nem esünk pánikba, hanem megpróbáljuk kiegészíteni ezt a mára kissé kiöregedett böngészőt, hogy elfogaható szintre kerüljön. Ebben segítségünkre van a htc technológia, mellyel viselkedést adhatunk egy egyedi, általunk definiált elemnek, de akár a meglévőket is kiegészíthetjük. Ezt tesszük az alábbi példákban. Ezek két témakörbe sorolhatóak: XHTML és CSS kiegészítések. A fejlesztésük során szempont volt, hogy lehetőleg minthárom elterjedetebb változat (5.0, 5.5, 6.0) támogassa a kiegészítéseket. Nevüket onnan kapták, ahogy a különböző böngészők saját CSS kiegészítéseiket elnevezik: -moz-..., -o-..., -khtml-..., így -ie-..., mivel ezeket CSS-sel tudjuk hozzáfűzni.

XHTML kiegészítések

ie-abbr.htc
A nem támogatott <abbr> elem implementálása. Ez az elem nagyon hasonló az acronym elemhez, de a helyes szemantikus gondolkodás megköveteli a kettő megkülönböztetését, az egyik a betűszavakat jelöli, a másik a rövidétéseket, ezért valósítottam meg. Sok más példát láttam már erre, melyek az innerHTML-mel manipulálnak, szerintem ez egy szebb megoldás.
ie-q.htc
A <q> elem kiegészítése a nyelspecifikus idézőjelekkel; minden más modern böngésző ugyanis idézőjelekbe zárja a <q> elem tartalmát, csak az IE nem, hát azen változtatunk.
ie-png.htc
A PNG használata <img> elemre és bármely elem hátterére (background-image). Mint ismeretes lehet, az alfacsatornákat alapban nem támogatja az IE a PNG formátumban - csakhogy nehogy elterjedjen - mondja a rosszmájúságom, de persze készített a cég egy másik megoldást, és ezt a kettőt kapcsolja össze ez a htc.

CSS kiegészítések

ie-blink.htc
A text-decoration: blink implementálása. Erre is láttam már más megoldásokat, amelyek csupán egy elem teljes láthatóságát kapcsolják ki-be és nem figyelnek arra, hogy csak a szöveg láthatóságát kell ki-be kapcsolni.
ie-fixed.htc
A position: fixed pozicionálási séma emulálása.
ie-contentbox.htc
A box-sizing: content-box (CSS3?!) dobozmodell megvalósítása. Ez szerintem a legzavaróbb hiba és hiányosság, amely a kezdő CSS fejlesztőket zavarja. Neve azért nem content-box, mert a legújabb fejlemények szerint, nem biztos, hogy lesz box-sizing, hanem box-width és box-height...
ie-css2selector.htc (beta)
A CSS2-ben definiált selectorok megértetése IE-vel; tehát NEM foglalkozik a tulajdonságok helyes értékeivel, ez a többi htc-re marad. Még nincs befejezve, de már használható (IE5, IE55, IE6). Lásd az igény teljes megvalósítását Dean Edwards-nál: IE7 néven.