Ártatlan Steve Ballmer

Az megint más kérdés, hogy a Microsoft vajon mennyire bűnös abban, hogy ebben az országban megvalósulhat egy ilyen közbeszerzés. Ők egyszerűen üzletelnek, nekik az a céljuk, hogy a termékeikből minél többet adjanak el.
sg.hu: Kit érdekel, hogy megdobálták Steve Ballmert?

Két megjegyzés Steve Ballmer ártatlan üzletember voltáról, aki csak egy jó üzletet jött kötni:

  • Az aki eléri, hogy a cégét is érintő tárgyalást törvénytelen módon elnapolják újabb üzletkötése napján, az már nem ártatlan üzletember. Olyan érdekköre van, amit a cége közvetlenül vagy közvetve korrumpált. Mennyire bűnös a Microsoft, hogy ilyen lehet tenni Magyarországon? Hát nem ártatlan. Pontosan annyira bűnös, mint az érdekkörét képviselő csoport, akiket megvett. Mert monopóliumot fenntartani és erősíteni, csak törvénytelenül lehet.
  • A Microsoft első embere egy ártatlan üzletember, aki csak pénzt jött szerezni? Ja, mintha legitim és helyes lenne az, hogy csak „minél többet eladjunk” legyen a cél. Igen, az üzletemberektől ezt megszoktuk. Az üzletember nem értéket árul, hanem csak elad, hogy maga gazdagabb legyen. Mindegy hogy mit, mindegy hogy tudna jobbat is eladni, mert nem a vevőt szolgálja, hanem a saját érdekeit. Igen, ilyen egy „valódi” üzletember: a pénz és az eladás az istene. Csakhogy ez nem helyes, csakhogy ettől még nem legitim egy sem. A gazdag embernek nem azért nehéz bejutni az Isten Országába, mert sok a pénze, hanem mert ilyen mint a Microsoft első embere. Kívül is reked, ha nem tér meg és nem osztja szét vagyonát, négy annyit visszaadva annak, akit megkárosított – mert az igazi üzletember nem elad, hanem megkárosít. Különben lesz neki és a hasonló üzletembereknek sírás és fogcsikorgatás.

A prófétákat mindig megölik. A tojásdobálás nem polgár-konform cselekedet, de prófétai. Igen, próféta volt, aki nem rejtette véka alá az igazságot, és szemére olvasta nyilvánosan a bűnösnek: ő olyan üzletember, aki nem elad 25 milliárd értékben szoftvert, hanem elrabolt ennyit. Igaza volt. A prófétákat mindig megölik a polgárok (mert a monopóliumok birtokolta médiumok megkövetelik tőlük).

Címkék: 

Új hozzászólás