Ugrás a tartalomra

Creative Commons

Egyik kedves zenész barátom elment az Artisjus-hoz, mert azon gondolkodott, hogyan tud olyan zenét kiadni szabályosan, amit aztán bárki szabadon másolhat magának. Nem kezdő zenész, nem ez lenne az első lemeze.

Az Artisjus simán beközölte neki, hogy „a Creative Commons nem járható út, mert nem érvényes Magyarországon, Magyarországon nem lehet Creative Commonsos zenét kiadni.”

Bevallom, engem is elbizonytalanított ez a határozott visszautasítás. A neten is találtam ilyen hozzászólásokat a témához. Most rendesen utánaolvastam a témának. Meg kell állapítanom: az Artisjus munkatársa egyszerűen hazudott. Ez számomra minősíti az Artisjust. Vannak akik szerint rabló banda, ezt nem tudom. De hogy hazugok, az számomra nem kétséges: akár hazugság árán is megpróbálja megakadályozni a szerzőket, hogy kilépjenek a rendszerükből. Igazat kell adjak van Lessig-nek, ez feudális magatartás.

Szóval, amit találtam: Először is az Artisjus hivatalosan nem vonja kétségbe a CC érvényességét. Vannak kommentelők, amelyek ezt teszik, de pl. Dr. Tóth Péter Benjamin Artisjus főmunkatárstól én ilyet sehol sem olvastam. Másodszor akad itt egy jogi szakdolgozat is a témában, amit úgy tűnik el is fogadtak, és az sem említi, hogy Magyarországon érvénytelen lenne a licenc. Ezt érdemes áttekinteni, számomra is mértékadó. Egy jogi szakdolgozatot tényleg nem lehet anarchizmussal vagy lekommunistázással elintézni, ahogy egy jogász professzort sem illik.

Amit érdekesnek találok, hogy valamiért Magyarországon mindent vagy semmit alapú a közös jogkezelők által követelt forma: egy-egy számot nem adhatsz ki CC alapján. Vagy mindent velük adsz ki, vagy semmit. Hol van ez attól, hogy ez dolgot, egyszerre kiadj CC-vel és kereskedelmi formalomban is? Ez sem valami korrekt magatartás, bármilyen jogi humbug szöveget is raknak mögé. Bár e korlátozás mögé konkrétan semmilyen érvet nem tesznek…

Néhány további cikk: 168 óra, egy jogász a bitport.hu-n, pairg.hu, és az Artisjus válaszol, és itt is válaszol.

Aki tud többet, biztosabbat, az írjon!

Címkék

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.