Ugrás a tartalomra

Evangelizációs G-dúr koncert

Néha elgondolkodom, hogy lehet, hogy igazat kell adjak azoknak, akik azt mondogatják, hogy ez az új evangelizációs hullám nem hoz semmi újdonságot.

Ahogy közelebb érünk az új evangelizáció évéhez és a szinódushoz egyre másra lehet új evangelizációval kapcsolatos cikkeket, felszólalásokat olvasni. Hirtelen mindenki az új evangelizáció szakértője lesz :) Újabb és újabb programok jönnek létre. Sok jó dolog van, tényleg. De van egy olyan érzésem, hogy időnként nincs többről szó, mint hogy „a tavalyi évben D-dúr koncertet rendeztünk mert ennek és ennek az éve volt, idén az új evangelizáció évében G-dúr orgonakoncertet szervezünk”. Végül is az új evangelizációba minden belefér, hisz az Egyház teljes tevékenysége benn van az evangelizációban. Tehát végül is evangelizálunk. Nem kell semmit változtatni. Így lesz a régi rítus is hirtelen az új evangelizáció eszköze. Nem akarok senkit sem sértegetni, aki ezt a liturgiát kedveli és műveli, persze hogy van létjogosultsága az Egyházban több liturgiának, de tényleg nem az új evangelizáció miatt lett engedélyezve ez a rítus és semmi köze az új evangelizációhoz.

Ennyire nem jelent semmit az új evangelizáció, hogy mindent bele lehet suvasztani? Az új evangelizáció nem egyéb, mint hogy mindent ugyanúgy csinálunk, mint eddig, csak most megújítjuk a lelkesedésünket és az elköteleződésünket (egy évre)? Csak egy új katolikus akció? Az új evangelizációban nincs semmi új? Mindent jól csináltunk eddig is, csak fel kell lelkesíteni magunkat?

Néha úgy érzem, bennünk van egy katolikus gőg, hogy mi mindent csakis jól csinálhatunk... és nehéz kimondanunk, elismernünk, hogy pl. nem hirdettük az evangéliumot, a kérügmát nem hirdettük, csak tanítottunk róla, hogy nem megtérés alapú volt a lelkipásztorkodásunk, hanem szentségkiszolgáltató... hogy szükség van megújulásra, hogy ÚJ dolgokat tegyünk, amiket elfeledtünk, amiket mostanság nem tettünk. Változnunk kell és változtatnunk. Új dolgokat is tennünk kell, amiket elfeledtünk, amihez nem értünk, amit meg kell tanulnunk.

Ha az új evangelizációban nincs újdonság, nem is evangelizáció.

Címkék

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.