Ugrás a tartalomra

evangelizáció

Evangelizációs G-dúr koncert

Néha elgondolkodom, hogy lehet, hogy igazat kell adjak azoknak, akik azt mondogatják, hogy ez az új evangelizációs hullám nem hoz semmi újdonságot.

Hirdetni és nevelni?

Hogy mi az evangelizáció sajátos módszere, arról megoszlanak a vélemények: „hirdeti vagy/és nevelni”, ez itt a kérdés. Engem is meglepett, úgyhogy gyorsan leírom mit találtam. Megvizsgáltam az Evangelii Nuntiandi és a KÁD kifejezéseit, ill. azt, hogy melyik kifejezés milyen gyakori.

Evangelii nuntiandi

  • magyar: hirdet* = 117
  • latin: *nunti* (nuntiatio, nuntio, annuntio) = 124
  • magyar nevel* = 3
  • latin educa* = 6

KÁD

Új evangelizáció

Új fejlemények vannak az Új Evangelizálás Pápai Tanácsa körül. A pápa Ubicumque et semper (Mindig és mindenhol) kezdetű motu propriójával hivatalosan is megalakította a tanácsot. És az elnöke, Salvatore Fisichella érsek is beszélt ennek kapcsán. Néhány link:

Evangelizációs iskolák

A kérügma hirdetés elméleti alapjaival :-) foglalkoztam a napokban és közben találtam két külföldi kat. evangelizációs iskolát: ChristLife - Egyelőre nem tudom kivenni, hogy pontosan mit csinálnak, de lég kidolgozottnak tűnik. Kerygma Course - Egy indiai SVD atya evangelizációs iskolája, leírás szerint havi 100 evangelizátort képez ki :-). Úgy tűnik, nagy rokonságot mutat a Pál kurzussal. Szuper. Vissza lehetne emelni néhány dolgot a Pálba is.

Találkozások

Jób a vitatkozó, Isten vádlója (Jób 40,2) végül találkozik Istennel. Választ kap a kérdéseire? Nem. Egyáltalán nem. Isten annyit mond neki, hogy kicsi vagy hozzám képest. De Jób mégis megtér. Miért? Mert találkozott Istennel.

Mozgalom definíciója?

Fogalmakat keresek. Segítsetek! Mi az egyházi értelemben vett mozgalom? Tomka Feri ad rá egy leírást: „A mozgalmak többségükben egy karizmatikus vezető személyiségéből születnek, konkrét közösséggé formálódnak, és eredetükben újraélik az Evangéliumot a maga teljességében, és habozás nélkül felismerik az Egyházban életük értelmét, ami nélkül nem tudnak létezni.” (Lelkipásztori teológia és az új evangelizáció, 2006, 148.) Felsorolja kritériumnak még a katolicitást, az apostoli életnek való odaszántságot.
Feliratkozás a következőre: evangelizáció