Ugrás a tartalomra

Hirdetni és nevelni?

Hogy mi az evangelizáció sajátos módszere, arról megoszlanak a vélemények: „hirdeti vagy/és nevelni”, ez itt a kérdés. Engem is meglepett, úgyhogy gyorsan leírom mit találtam. Megvizsgáltam az Evangelii Nuntiandi és a KÁD kifejezéseit, ill. azt, hogy melyik kifejezés milyen gyakori.

Evangelii nuntiandi

  • magyar: hirdet* = 117
  • latin: *nunti* (nuntiatio, nuntio, annuntio) = 124
  • magyar nevel* = 3
  • latin educa* = 6

KÁD

  • magyar: hirdet* = 118
  • latin fordítás nincs, angol: procla* = 131
  • magyar nevel* = 175
  • latin fordítás nincs, angol = educ* = 178

Miért? VI. Pál az evangelizáció egészéről ill. az első evangelizációról beszélt, ezért olyan egyértelműen a hirdetésről beszél, a nevelést alig említi. A KÁD a katekézisre koncentrál, és – új paradigmaként – kihangsúlyozza az katekézist megelőző első evangelizációt. A hirdetést és a nevelést megkülönbözteti, nem mossa össze a kettőt, csak összekapcsolja (a legszebben a 61. pontban derül ez ki) ezért olyan sok benne a hirdetésre való utalás, de egyértelmű a nevelés fölénye a dokumentumban. A „Nevelve evangelizálni és evangelizálva nevelni” (KÁD 147. cím) alapelvet pedig egyértelműen a katekétára vonatkoztatja, vagyis kateketikai környezetben határozza meg.

Dokumentumok online: Evangelii Nuntiandi HU, Evangelii Nuntiandi LT, KÁD HU, KÁD EN.

Szóval ez a rövid vizsgálódás is alátámasztja: az evangelizáció „első hirdetés” szakaszának saját módszere a hirdetés; a „katekézis” szakaszának saját módszere a nevelés.

„Nevelve hirdetni és hirdetve nevelni”, ez mi? Eddigi tudásom szerint a kérügma és a katekézis szakasza között nem éles törés van, hanem átmenet. A katekézis ezen „átmeneti” szakaszára jellemző ez a szlogen, ill. az egészre is, amennyiben azt megfontoljuk, hogy a katekézis nem elválasztható a kérügmától, hanem rá épül. De végül is a katekézisnek nem vagyok szakértője, lehet hogy ezt a pontot mások jobban tudják.

Címkék

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.