Ugrás a tartalomra

Egyházi mozgalmak

Amikor a teológián az új evangelizációról tanultunk, akkor én már érintett voltam: a karizmatikus megújulásban éreztem otthon magamat – amit egyértelműen a mozgalmak közé soroltak. Azt tanították, hogy az alulról induló mozgalmaké a jövő: a lelki megújulások mint mozgalmak öntenek formát az Egyházban. Hallgattam a tanáraimra, nyakik merültem ebbe a jövőképbe.

Ennek kb. tíz éve. Már ismerem a mozgalmi létet, és máshogy látom a dolgot. A mozgalom, mint a megújulások formája, nem képes az egész egyházat megújítani, bezáródik saját sorai közé egy egyházi szubkultúrát hozva létre. Ez önműködő mechanizmus.

Miért?

Az egyházi mozgalom egy forma. Ugyanolyan, mint régebben a szerzetesség.

Miben áll az erőssége? Akkor jó egy mozgalom, ha az élet minden területét kitölteni: a mozgalom tagjai a mozgalom miséire járnak, a saját mozgalmuk lelkületében megfogalmazott tanításait hallgatják, a mozgalom papjánál gyónnak, a mozgalom iskolájába járatják a gyerekeiket, a mozgalom ificsoportjaiban nőnek fel a gyerekek, a mozgalom bálján ismerkednek a fiatalok, a mozgalom papjával kötnek esküvőt… ilyen a jó mozgalom. Egy jó mozgalom kitölt.

Miben van a hátránya? Ugyanebben. Egy jó mozgalom mivel teljesen kitölti az életet, nem enged a mozgalmon kívülre. Vagyis a különböző mozgalmak tagjai között nincs átjárás. (Éppúgy, mint a szerzeteseknél.) Nem tűrik, ha egy tag más mozgalom alkalmaira is eljár. Vagyis a mozgalmak azon túl, hogy kitöltenek, le is zárnak. Ezért van olyan nagy szakadék a mozgalmak között, mintha külön gyülekezetek lennének.

Szóval, ha valamit Isten az egész egyházhoz küldött az nem válhat mozgalommá. Könnyű út a mozgalom, könnyű dicsőséget, tiszteletet kivívni, mert csak rá kell nézni a tagok létszámára, és máris elismernek az egyházban. De beszorulsz a saját tagjaid közé és a többi mozgalom azért nem fog meghallgatni, mert ők egy másik mozgalom.

Ez az én tapasztalatom. Egy régi barátom mondta még: „nem akar csupán egy izmus lenni az Egyházban”. Most már én is értem ezt, talán sokkal jobban, mint ő :-). Jó a mozgalom, de nem elég jó.

Címkék

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.