Ugrás a tartalomra

Scribus OIF

Hm... hogy is kezdjem? A  közepén: Nem biztos, hogy sokan tudják rólam, hogy szeretem a szép betűket. Szép. Ennyi.

A Scribus egy kísérleti fejlesztői verziójában a (Scribus OIF) lecserélik a betű-, ill. szövegleképező rendszert: a  harfbuzz-ng rendszerre térnek át. Ez támogatja a Graphite betű technológiát is.

A minap megnéztem hogy állnak. Hát íme:

Generált PDF

Nekem úgy tűnik, hogy ez menni fog: az OT funkciók, úgy látom hogy az alap Graphite funkciók is mennek. Nagyon remélem, hogy befejezik ezt az átállást, és lesznek kapcsolók is.

Hozzászólás

brtkr (nem ellenőrzött) 2011. 04. 08., p – 10:17
Jaj, de jó lenne, mert most pl. a föníciai betűket nem lehet bevinni. Ez csak ebben a fejlesztői ágban lesz? Ezek szerint kompatibilis lesz a Graphite-ban szerkesztett odt-vel? Most fordítottam be a legutolsót és gondoltam, kipróbálom Scribusban betördelni egy fontmintalapot, de nem mutatja ezeket a glifeket. Marad a jól bevált Abiword. Igaz, ebben nem lehet igazán szép grafikákkal összehozni a kiadványt. Az f ligatúrákat is automatikusan kellene kicserélnie. Most egy TTF fontot készítek benne OpenType feature-ökkel. No, most csak ennyit.

Gellért 2011. 04. 14., cs – 12:55

Válasz brtkr (nem ellenőrzött) üzenetére

Szia Károly! Amikor próbáltam, akkor az világos lett a számomra, hogy az OpenType ligatúrák automatikus cseréje be van kapcsolva és működik. De nem találtam még semmilyen beállító felületet, hogy a többi OT fícsört megnézzem. A Graphite betű technológia benne van a forrásban, ezt ellenőriztem, de nem találtam módját annak, hogy bekapcsoljam vagy kipróbáljam. Utánanéztem annak, hogy a Harfbuzz-ng-ben milyen állapotban van a Graphite technológia és azt látom, hogy a régi megvalósítást kivették belőle, de még nem láttam, hogy a graphite2-t berakták volna. (Lehet, hogy a LibreOffice-ban előbb lesz benne?) ScribusOIF: Ismereteim szerint tehát a Scribus a Harfbuzz betűmotorra tér át (de azt nem tudom, hogy a régi lesz-e benne, vagy az harfbuzz-ng) és azt is írták a fejlesztők, hogy a ScribusOIF be lesz olvasztva a trunk-ba ez év elején, csak ez annyira nagy mértékű változás, hogy amíg nem stabil, addig nem olvaszták be a fő ágba, mert minden fejlesztést megakasztani most. Szóval, ha beolvasztják a fő ágba, akkor a Sribus 1.5 fejlesztői verzióban fogunk vele találkozni. A Tuffy szép!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.